Το πιο κρύο μέρος του κόσμου που κατοικούν άνθρωποι

Το πιο κρύο μέρος του κόσμου που κατοικούν άνθρωποι

Σημειώνονται θερμοκρασίες κάτω από 55° Κελσίου υπό το μηδέν

 

Στα βάθη της Σιβηρίας, το χωριό Οϊμιακόν (Oymyakon – γνωστό και ως «Το Δαχτυλίδι Του Θανάτου Του Στάλιν») κρατά επάξια ένα παγκοσμίου εμβέλειας τίτλο: είναι το πιο κρύο μέρος του πλανήτη που κατοικείται μόνιμα από ανθρώπους.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που πέφτουν και κάτω από τους 55° Κελσίου υπό το μηδέν. Με τέτοιες θερμοκρασίες, αν ένας άνθρωπος βγει έξω γυμνός θα πεθάνει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από το κρύο.

Το χειμώνα η μέρα δεν διαρκεί πάνω από 3 ώρες (και βέβαια όχι με λαμπερό ήλιο) ενώ το καλοκαίρι ο Ήλιος δεν δύει παρά για 3 ώρες (δηλαδή δεν προλαβαίνει να σκοτεινιάσει).

Οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικά σκληραγωγημένοι: δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά και η διατροφή τους συνίσταται κυρίως σε κρέας αλόγου και ταράνδου.

Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο μέχρι το θερμόμετρο να δείξει – 52° Κελσίου.

Δεξαμενές, αγωγοί νερού, καύσιμα αυτοκινήτου και άλλα κυκλώματα μπορούν να καταστραφούν από τον πάγο μέσα σε 5 ώρες το πολύ.

Όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι το… μετά θάνατον: χρειάζονται αρκετές μέρες και πολλά εργατικά χέρια για να σκάψουν έναν τάφο εξαιτίας του παγωμένου εδάφους. Η διαδικασία περιλαμβάνει το άναμμα φωτιάς ώστε να λιώσει ο πάγος και να σκάψουν μετά.

Περιέργως επίσης μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο τουρισμός: κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.

news.gr

Σχολιάστε

Filed under Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s