ΕΠΙΛΟΓΕΣ : 04 Οκτωβρίου 2014 (Θέματα για Ορθοδοξία, Ελλάδα, κόσμο, γεωπολιτική, ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό, κλπ).

Ο Θεός είναι… Από το είναι του Θεού απορρέει η ύπαρξη του κόσμου.

alt

Ερ.: Αν δεν υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει την μη ύπαρξη του Θεού, υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει την ύπαρξή Του, και αν όχι, γιατί δεν υπάρχει;

Συνέχεια ανάγνωσης

Πώς απέτρεψαν, ο Κ.Τσάτσος και ο Ε.Παπανούτσος, την καθιέρωση του λατινικού αλφάβητου και της φωνητικής γραφής από τον Κ.Καραμανλή

Σπύρος Κουτρούλης Σε ένα άρθρο του Σ.Ψυχάρη στις 25.7.1999, στο “Βήμα” αναφέρεται ότι ο Κ.Καραμανλής επιχείρησε να καθιερώσει, στην πρώτη τετραετία της μεταπολίτευσης , το λατινικό αλφάβητο και την φωνητική γραφή  και υποχώρησε μετά την σθεναρή αντίδραση του Κ.Τσάτσου και του Ε.Παπανούτσου. Δεδομένου ότι ο Κ. Καραμανλής, παρότι επιθυμούσε να βρίσκεται κοντά σε σημαντικούς στοχαστές, …

Συνέχεια ανάγνωσης

Η παράκληση της 2ης Εθνοσυνελεύσεως του Άστρους προς τον Ιωάννη Καποδίστρια

cloudsflag

 

Βρισκόμαστε στις αρχές του 1824, στην πρώτη περίοδο του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει το περασμένο Φθινόπωρο, μεταξύ των Φιλικών και των Προκρίτων (Κοτζαμπάσηδων). Ο Ιωάννης Καποδίστριας ζεί εκείνη την εποχή στη Γενεύη, παραγκωνισμένος από τον Τσάρο και έχει αρχίσει να αναπτύσει επαφές με την Αγγλία προκειμένου να ενισχύσει την Εθνική μας υπόθεση. Λίγο πριν αρχίσει η κάμψη της Επαναστάσεως, αποστέλεται προς τον Ιωάννη Καποδίστρια η ακόλουθη επιστολή:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΙΩΑΝΝΗΝ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΝ – Ναυπλίω, 1 Ιανουαρίου 1824

Εξοχώτατε!

Η φιλτάτη σου Ελλάς εναβρύνετο διά τας αρετάς του γνησιωτάτου τέκνου της, του ενδόξου και περικλεούς Καποδίστρια, όστις απέδειξεν εις τον πεφωτισμένον κόσμον το βάθος της Ελληνικής αγχινοίας, και ενέπνευσεν εις όλας τα καρδίας σεβασμόν προς τους απογόνους των παλαιών Αθηναίων και Σπαρτιατών, όστις αγάλλεται βλέπων ενσπαρμένα εις τους συμπολίτας του τα ευγενή αισθήματα της ελευθερίας και του πολιτισμού και ελπίζει από τον πατριωτισμόν του βελτίωσιν της τύχης του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Ἡ τόλμη νὰ κάνει ἕνας νέος οἰκογένεια σήμερα

 

Γράφει ὁ Γανωτὴς Κων/νος, φιλόλογος
Θέλω νὰ μιλήσω στὰ παιδιά, δηλαδὴ στοὺς νέους τους σημερινούς, νὰ τοὺς ἐκδηλώσω τὴν ἰδιαίτερη συγκίνηση ποὺ νιώθω ὅταν βλέπω νέα ζευγάρια νὰ πηγαίνουν στὴν ἐκκλησία νὰ παντρεύονται καὶ λέγω: “γιὰ κοίταξε νὰ δεῖς αὐτὰ τὰ παιδιά, εἶναι πολὺ ἀνώτερα στὸν ἡρωισμὸ ἀπὸ ἐμᾶς τοῦ παλιοῦ καιροῦ ποὺ δὲν μπορούσαμε νὰ πλησιάσουμε μία κοπέλα ἐὰν δὲν τὴν παντρευόμασταν καὶ ἐνῶ ἡ κοινωνία τοὺς ἔχει δώσει μεγάλη ἄνεση παρ’ ὅλα αὐτὰ ἔχουμε τὴν τόλμη νὰ κάνουνε ὄχι σχέση ὅπως λένε ἀλλὰ οἰκογένεια”. Λέω, “κοίταξε, νὰ κάτι καινούριοι μάρτυρες τῆς ἐποχῆς μας, ἰδιότυποι. Ποῦ νὰ τὸ φανταζόμασταν τὸν παλιὸ καιρὸ ὅτι τὸ νὰ κάνεις οἰκογένεια σήμερα εἶναι ἡ ἀποδοχὴ ἑνὸς μαρτυρίου”. Θὰ ἐξηγηθῶ γιατί λέω “ἕνας νέος σήμερα πού ξεκινᾶ νὰ….

-Γέροντα, μιὰ γυναίκα τὴν ἐγκατέλειψε ὁ ἄνδρας της, πῆρε καὶ τὸ παιδὶ, καὶ ἔχει σχέσεις μὲ δὺο ἄλλες γυναὶκες. Μὲ ρώτησε τί νὰ κάνη.
-Νὰ τῆς πῆς, ὅσο μπορεῖ, νὰ κάνη ὑπομονή, προσευχή, καὶ νὰ φέρεται μὲ καλοσύνη. Νὰ περιμένη· νὰ μὴ διαλύσει τὸν γάμο ἡ ἴδια. Κάποιος περιφρονοῦσε τὴν γυναίκα του, τὴν κακαμεταχειριζόταν, καὶ αὐτὴ τὰ ἀνατιμετώπιζε ὅλα μὲ ὑπομονὴ καὶ καλοσύνη, μέχρι ποὺ πέθανε σχετικὰ νέα. Ὅταν ἔκαναν τὴν ἐκταφή της, βγῆκε ἀπὸ τὸν τάφο μία εὐωδία.
Ἀπόρησαν ὅσοι βρίσκονταν ἐκεῖ.
Βλέπετε, αὐτὴ ἀντιμετώπιζε τὰ πάντα μὲ ὑπομονὴ σ’ αὐτὴν τὴν ζωή, γι’ αὐτὸ δικαιώθηκε στὴν ἄλλη ζωή.

Διαβάστε τη συνέχεια »

 

Η θωράκιση των Μυκηναίων πολεμιστών.

Συγγραφέα – hellasforce.com

Βασικό απάρτιο της πανοπλίας του Μυκηναίου πολεμιστή ήταν το κράνος, η «κόρυς» των ομηρικών επών και των πινακίδων της Γραμμικής Β’. Τα κράνη ήταν διαφόρων τύπων, κατασκευασμένα κυρίως από δέρμα και μέταλλο. Τα δερμάτινα κράνη συνήθως έφεραν εξωτερική επένδυση από σκληρότερο υλικό (π.χ. δόντια κάπρου). Οι ελαφρά οπλισμένοι έφεραν δερμάτινα σκουφιά.
Τα κράνη των ηγετών του στρατεύματος έφεραν αριθμό λοφίων ή κεράτων.  …   Συνέχεια ανάγνωσης

Χάνεται το αντρικό πρότυπο, ο δάσκαλος στα σχολεία

Εικόνα από:www.star-fm.gr

Γράφει ο Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος

Στο εξαιρετικό βιβλίο του «Πίνδος» ο συγγραφέας Χρήστος Ζαλοκώστας, διασώζει ένα ηρωικό επεισόδιο από την γιγαντιμαχία του Σαράντα, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας δάσκαλος. Αντιγράφω:

«Η εχθρική αντεπίθεση των Ιταλών, του Μαρτίου του 1941 έχει εκδηλωθεί. Το ύψωμα 731 (σ.σ. το οποίο δικαίως χαρακτηρίστηκε «Θερμοπύλες της Πίνδου») έχει μεταβληθεί σε ηφαίστειο.

Οι φαντάροι μας, πεσμένοι με την κοιλιά στους λάκκους των οβίδων, πυροβολούν, χωρίς διακοπή για να συγκρατήσουν το εχθρικό πεζικό. Ο δάσκαλος-έτσι έχει βαφτίσει τον διοικητή, του ο λόχος, γιατί δημοδιδάσκαλος είναι το επάγγελμά του-με προβιές και επιδέσμους, γύρω από τα κρυοπαγημένα πόδια του, αντί για παπούτσια, χωρίς να προφυλάγεται, τρέχει από διμοιρία σε διμοιρία και δίνει οδηγίες. Μην πυροβολείτε στα στραβά, παιδιά! Μην ξοδεύετε άσκοπα τις χειροβομβίδες σας, τους λέει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

ΗΠΑ: Δικαστήριο διέταξε την «επανεκπαίδευση» χριστιανού αρτοποιού που αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλια τούρτα σε «γάμο» ομοφυλόφιλων. Ο «επανεκπαιδευόμενος» θα υποβάλλει στο κράτος εκθέσεις «συμμόρφωσης» για δύο χρόνια

Στην εποχή της πολυδιαφημιζόμενης «υπεράσπισης των δικαιωμάτων», το μόνο που  δεν προστατεύεται είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των χριστιανών. Δηλαδή των μη συμβιβασμένων χριστιανών. Όποιος αρνηθεί την διαταγή των αρχών να πάει ενάντια στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ενδέχεται να συλληφθεί, να του επιβληθεί πρόστιμο ή ακόμα να πάει και φυλακή. Στις κουμμουνιστικές «δημοκρατίες» υπάρχουν και τα λεγόμενα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» για τους «απροσάρμοστους». Το μέτρο μοιάζει να είναι συμβατό και στις δυτικές «δημοκρατίες» – τυραννίες της πολιτικής ορθότητας. Μιας που έχουμε «αντιρατσιστικό» νόμο, καλά είναι να ξέρουμε τι περιμένει τους «απείθαρχους».   …   Συνέχεια ανάγνωσης

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κινείται για ελληνική υπηκοότητα

 Το πρόβλημα είναι το επίθετο…  … 

Σχολιάστε

Filed under Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s