Μήπως να γίνουμε … Αργεντινή; – Ακόμα και το ΔΝΤ την δικαίωσε και «ακύρωσε» το default του Ιουλίου | DefenceNet.gr

Μεγάλη νίκη για την «χρεοκοπημένη» Αργεντινή που με την γενναία στάση της ανάγκασε ακόμα και το ΔΝΤ να προτείνει ένα σύστημα που προβλέπει ότι εάν μια ανταλλαγή ομολόγων γίνει δεκτή από ένα  προκαθορισμένο πλειοψηφικό ποσοστό των δανειστών-ομολογιούχων, τότε αυτή είναι δεσμευτική για όλους.
Δηλαδή δεν θα μπορούν κάποιοι κάτοχοι ομολόγων να μένουν εκτός αναδιάρθρωσης και να εκβιάζουν την υπό διαπραγμάτευση χώρα.
Αλλαγές στα συμβόλαια των κρατικών ομολόγων που εκδίδονται διεθνώς προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον δικαστικές διαμάχες σαν αυτή της Αργεντινής και των hedge funds, που οδήγησε στη δεύτερη «χρεοκοπία» της χώρας σε διάστημα 13 ετών.
Ουσιαστικά βέβαια η Αργεντινή δεν χρεοκόπησε διότι δεν έχει χρεία δανεισμού και έχει προσαρμόσει την οικονομία της να είναι αυτάρκης. Αυτοί που πραγματικά χρεοκοπήσαμε είμαστε εμείς.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προτείνει αλλαγή στον περιβόητο όρο “pari passu”, ο οποίος οδήγησε τον Αμερικανό δικαστή που αποφάσισε κατά της Αργεντινής να καταλήξει ότι το Μπουένος Άιρες δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους ομολογιούχους εάν δεν πληρώσει πρώτα στο ακέραιο τα hedge funds (που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους – hold outs).
Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η Αργεντινή βρέθηκε σε νέο τυπικό default τον Ιούλιο, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεών της με τα funds.
“Εάν τα δικαστήρια στο μέλλον ερμηνεύσουν ευρέως τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Νέα Υόρκη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία της αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών να γίνει πιο περίπλοκη. Αυτές οι αποφάσεις έχουν αυξήσει τον κίνδυνο οι hold outs να πολλαπλασιαστούν, καθώς τώρα έχουν τη δυνατότητα να αποσπάσουν μία προνομιακή πληρωμή, έξω από τη συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων”, αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ.

Σχολιάστε

Filed under Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s