Επειγόντως μέτρα για τους Βορειοηπειρώτες

Οι βιαιοπραγίες φανατικών Αλβανών μουσουλμάνων εναντίον Ελλήνων στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό αυτού του είδους.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Η παρουσία του Ελληνισμού στις πανάρχαιες εστίες της ηπειρωτικής γης ενοχλεί τα μεγάλα κόμματα στα Τίρανα και οι Αρχές ενθαρρύνουν διάφορες ενέργειες καταπιέσεως, εκφοβισμού και αφελληνισμού.

Βεβαίως, για να είμαστε προσγειωμένοι, πρέπει να μιλήσουμε και για τις ευθύνες των ιδίων των Βορειοηπειρωτών. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκατασταθεί μονίμως στην Ελλάδα και έχουν αφήσει τους ηλικιωμένους στα χωριά της ελληνικής εθνικής κοινότητας.

Πάντως, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο αυξανόμενος εθνικιστικός και αλυτρωτικός πυρετός των Αλβανών στα Βαλκάνια. Για να φθάσουν στον τελικό στόχο, που είναι η «Φυσική Αλβανία», δηλαδή η ένωση της σημερινής Αλβανίας με εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, τη Σερβία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, πρώτο βήμα θα είναι η εθνοκάθαρση με ήπιους τόνους εις βάρος των Βορειοηπειρωτών. Δεν πρόκειται για εθνοκάθαρση με αεροπλάνα και τανκς, όπως έκανε ο Αττίλας στην Κύπρο. Είναι μια δόλια πολιτική, η οποία αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα.

Οι Ελληνες στη Βόρειο Ηπειρο και σε άλλα σημεία της Αλβανίας καταπιέζονται ως προς την εκπαίδευση, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους, την πρόσβασή τους σε δημόσιες θέσεις, το δικαίωμα ηρεμίας και ασφάλειας, και εμποδίζονται βιαίως να εκλέξουν Ελληνες τοπικούς άρχοντες, π.χ. στη Χιμάρα. Η Ελλάς οφείλει να προστατεύσει τον Ελληνισμό της Αλβανίας, ζητώντας τα εξής:

  • Να καταργηθεί το κομμουνιστικό διάταγμα το οποίο αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές μόνο λίγα χωριά του Αργυροκάστρου και να αποδοθεί το δικαίωμα για ελληνόγλωσση δημοτική εκπαίδευση σε όλες τις ελληνικές κοινότητες ανά την Αλβανία.
  • Να παύσει η χρήση χαρτών που παρουσιάζουν ελληνικά εδάφη ως αλβανικά, και μάλιστα σε σχολεία της Βορείου Ηπείρου.
  • Να διενεργηθεί έντιμη απογραφή εθνικών και θρησκευτικών ομάδων με διεθνή έλεγχο. Η προηγούμενη καταγγέλθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και από την ΟΜΟΝΟΙΑ, οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ως κίβδηλη και ανακριβής.
  • Να σταματήσει κάθε αναφορά αλβανικών κομμάτων και υπουργείων στο ζήτημα των μουσουλμάνων Τσάμηδων, των οποίων οι γονείς καταδικάστηκαν στην Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου και ως συνεργάτες των Ιταλών φασιστών επί Κατοχής.
  • Να συνδεθεί η οποιαδήποτε οικονομική παροχή της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προς την Αλβανία με την τύχη και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής κοινότητος.
  • Να καταγγελθεί στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση η υπέρπτηση λαβάρου με τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών, όπως είδαμε κατά τον πρόσφατο αγώνα Σερβίας – Αλβανίας. Το λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας περιελάμβανε την Κέρκυρα, την Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία, και επικροτήθηκε από τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Σημειωτέον ότι το λάβαρο ανέγραφε στα αγγλικά τη λέξη ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ, δηλώνοντας ότι στα εδάφη που διεκδικούν από γειτονικές χώρες οι Αλβανοί θεωρούν ότι ζει αυτόχθων (γηγενής) αλβανικός πληθυσμός!

Και μία επισήμανση: Ο πολιτικός ηγέτης τον οποίο παρουσίαζε το λάβαρο ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, ο οποίος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας στις 28/11/1912. Ο Βλόρα (το όνομα σημαίνει τον καταγόμενο από τον Αυλώνα) σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή στα Ιωάννινα. Παρά την ελληνική παιδεία του, εργάστηκε ως πρωθυπουργός εναντίον του Ελληνισμού. Ας μην αυταπατώμεθα, λοιπόν, ότι όλα τα παιδιά αλβανικής καταγωγής που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία θα απομακρυνθούν από τον αλβανικό εθνικισμό. Πιθανότατα, τα περισσότερα από αυτά θα επιδείξουν φιλική και νομοταγή συμπεριφορά. Ομως, δεν πρέπει να αποκλείουμε και φαινόμενα τύπου Ισμαήλ Βλόρα.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε να υπερεκτιμήσουμε τον αλβανικό εθνικισμό. Και ας μην ξεχνάμε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον αυτονομιακό αγώνα των Βορειοηπειρωτών.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

dimokratianews.gr

http://aienaristeyein.com/2014/10/23/

Σχολιάστε

Filed under ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s