Ο Ρώσος Πατριάρχης «σφραγίζει» την ρωσική παρουσία στην Σερβία

patrijarh-Kiril Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Πρόεδρου στην Σερβία, ήρθε η σειρά του Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών  κ. Kύριλλου, να μεταβεί στο Βελιγράδι. Η ορθόδοξη θρησκεία ενώνει και δεν χωρίζει τους λαούς , όπως γράφουμε στο Pentapostagma.gr. Οι σχέσεις των δύο εκκλησιών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.

Για αυτόν τον λόγο ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, κ. Kύριλλος, πρόκειται να επισκεφθεί το Βελιγράδι στα μέσα του Νοεμβρίου , και μαζί με τον Σέρβο Πατριάρχη, κύριο Ειρηναίο, θα επισκεφτούν το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον τσάρο Νικόλαο Ρομάνωφ, που βρίσκεται σε  πάρκο στο κέντρο του Βελιγραδίου, ανακοίνωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug από την έδρα του Πατριαρχείου Βελιγραδίου.

Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Σερβία από την αναρρίχηση του στον ρωσικό πατριαρχικό θρόνο . Για την ακρίβεια, ο Πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε, το περασμένο έτος, την σερβική πόλη Νίς, όπου ήταν παρών στην επίσημη τελετή  των 1700 χρόνων έκδοσης του Διατάγματος των Μεδιολάνων.

Το ζήτημα όμως βρίσκεται αλλού, και μεταφέρεται στο πολιτικό και γεωστρατηγικό πεδίο.Η Ρωσία μετά την επίσκεψη του Β.Πούτιν τον Οκτώβριο, την τωρινή στρατιωτική άσκηση επίλεκτου τάγματος των ρώσων αλεξιπτωτιστών στην Σερβία, για πρώτη  φορά, και την έλευση του πατριάρχη κ. Kύριλλου, επισφραγίζει την «απόβαση» της στην χώρα.

Η Σερβία αποτελεί πραγματικά την στρατηγική βάση του Κρεμλίνου σε  Ευρώπη και  βαλκάνια. Μετά τις πιθανές αποτυχημένες προσπάθειες εισόδου της χώρας στην ΕΕ, και καλώς εχόντων των πραγμάτων σύμφωνα με τους ρώσους , η Σερβία θα αναγκαστικά θα «ταυτιστεί»  στο άρμα της Μόσχας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη περιθωριοποίηση της χώρας από τους Ευρωπαίους και την Γερμανία.  Ενδεχομένως κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και ρωσική στρατιωτική βάση στην χώρα αυτή, που θα προσδώσει απεριόριστη στρατηγική ευελιξία στον ρωσικό στρατό και αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία έχει εκφράσει ανησυχία στους πολιτικούς κύκλους της, για μια πιθανή παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα δείχνουν μία σχετική αδυναμία για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο η Σερβία υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία θα αποτελέσει το «όχημα» για την υλοποίηση των ρωσικών βλέψεων στα βαλκάνια, όπου ζουν πολλοί ομόδοξοι λαοί όπως οι Έλληνες , οι Βούλγαροι , κά. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της ρωσική απόβασης δίνει άλλη διάσταση στις σχέσεις της Μόσχας και των χωρών στα βαλκάνια. Όλα αυτά βέβαια έχουν  μεγάλη  σχέση, με την τουρκική και αλβανική επεκτατικότητα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο έντονη το τελευταίο διάστημα.

pentapostagma.gr

http://www.pentapostagma.gr/2014/11

Σχολιάστε

Filed under Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s