ΓΚΕΤΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Γκέτο των Τούρκων τα χωριά της Ροδόπης
Ο Χότζας του Ιάσμου προσπαθεί να δηλώσει την υπεροχή των μουσουλμάνων στην περιοχή, προκαλώντας

και καρφώνοντας την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της…

ΡΟΔΟΠΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ
Είναι προφανές πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Θράκη δεν σήμανε προειδοποιητικό καμπανάκι για την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση, κατά πως φαίνεται από τη διατηρούμενη αγκύλωση των χειρισμών της.

Απαιτείται, μόνο μια προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, η οποία θα έδειχνε τους τομείς στους οποίους θα έπρεπε να είχε ήδη εργαστεί το ελληνικό κράτος, για μια ομαλή ενσωμάτωση της μειονότητας στη Θράκη.

Φαίνεται, όμως, ότι από τη μια η αδιαφορία των κυβερνήσεων και από την άλλη η εσκεμμένη (;) επιπολαιότητά τους, δεν θα αποτρέψει την χάραξη διαχωριστικών γραμμών.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στον Ίασμο της Θράκης και κατέγραψε όλα όσα δεν μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια οι κρατικοί φορείς, για λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν, επιτρέποντας τη διόγκωση ενός ζητήματος που στο τέλος κανείς δεν θα μπορεί να διαχειριστεί…

«Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους … Εδώ, στον Ίασμο, περισσότερο από το 50% είμαστε μουσουλμάνοι και οι υπόλοιποι χριστιανοί. Σε όλα τα χωριά του δήμου το 75% με 80% είναι μουσουλμάνοι. Τα χωριά στην Ροδόπη κατοικούνται από μουσουλμάνους. Οι χριστιανοί έφυγαν. Σε ένα δυο χωριά μόνο θα βρεις ορισμένους. Άλλωστε, γι’ αυτό στις εκλογές είχε τέτοια επιτυχία η μουσουλμανική παράταξη και τώρα έχουμε μουσουλμάνο δήμαρχο»…

Αυτά ήταν τα λόγια του Γιουσούφ Χουσεΐνογλου, του Ιμάμη του Ιάσμου, όταν ρωτήθηκε αν το χρώμα της περιοχής και ο χαρακτήρας της, καθορίζεται, πλέον, από το μουσουλμανικό η το χριστιανικό στοιχείο. Και είναι αλήθεια, ότι η απάντησή του προκαλεί τρόμο, για το αύριο και το μέλλον της περιοχής… «Οι χριστιανοί εγκαταλείπουν την περιοχή. Φεύγουν…».

Τον συναντήσαμε στην πλατεία του Ιάσμου, ακριβώς έξω από το τζαμί. Στην απογευματινή προσευχή ήταν λίγα άτομα, όλοι άνδρες αλλά η προσευχή του Χότζα έφτανε σε όλα τα σπίτια του Ιάσμου από τα μεγάφωνα και υποδήλωνε την τακτική της επιβολής της προσευχής σε ό,τι και να έκαναν οι κάτοικοι εκείνη την ώρα.

«Η καθημερινότητα ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κυλάει σε κανονικούς ρυθμούς», τόνισε στη συζήτησή μας, όπως άλλωστε παραδέχτηκαν και όλοι όσοι συναντήσαμε στην αποστολή του Newsbomb.gr στα χωριά της Ροδόπης. Έμοιαζε σαν μια καραμέλα αυτή η φράση, που την είχαν όλοι υποχρεωτικά στο στόμα τους κι άσχετα αν έκαιγε, εκείνοι την πιπιλούσαν, για …καθαρή αναπνοή.

«Στα βασικά πράγματα δεν δημιουργούμε προβλήματα o ένας στον άλλο. Έχουμε βέβαια τις διαφορές μας . Όπως και να το κάνουμε, μας χωρίζουν οι θρησκείες μας και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα», παραδέχτηκε μεγαλοφώνως ο Χότζας, ικανοποιώντας τους υπόλοιπους μουσουλμάνους που παρακολουθούσαν τη συζήτησή μας.

Το Newsbomb.gr ζήτησε και παρουσιάζει τις θέσεις του Χότζα και των μουσουλμάνων της περιοχής, που κατοικούν στη Θράκη και τα χωριά της, ακριβώς για να αναδειχθεί το μέγεθος του ζητήματος που έχει ήδη ανακύψει και για το οποίο κανένας από τους κυβερνώντες δεν δείχνει να ανησυχεί…

Η Θράκη… χάνεται. Μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό. Οι ισορροπίες έχουν πλέον εξαφανιστεί, τα χωριά εγκαταλείπονται από τους χριστιανούς και τους Έλληνες και τα «κληρονομούν» οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι, όπως θα διαπιστώσετε και από τα λεγόμενα του Γιουσούφ Χουσεΐνογλου, δηλώνουν Τούρκοι και ρίχνουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση: «Εδώ γεννηθήκαμε κι εμείς και τα παιδιά μας. Πεντακόσια χρόνια είμαστε εδώ. Γι αυτό και είμαστε τόσοι μουσουλμάνοι . Δεν σηκωθήκαμε εμείς να φύγουμε από τα χωριά. Οι Έλληνες έφυγαν. Αυτοί πούλησαν τα σπίτια τους και τη γη τους. Τώρα δεν μπορεί κανείς να ζητήσει ευθύνες από κανέναν. Εμείς δεν πιέσαμε κανένα να εγκαταλείψει. Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν βοήθησαν τους χριστιανούς να μείνουν στον τόπο τους, δεν φταίμε εμείς σε αυτό. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα ήθη και τα έθιμά μας, για τη θρησκεία μας, τα τζαμιά που έχουμε στα χωριά μας».

Αλήθεια, υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος; Μέσα σε μια παράγραφο, ο Ιμάμης του Ιάσμου αναλύει τα πάντα. Και, κυρίως, δίνει ένα στίγμα γι’ αυτά που έρχονται… Που, σίγουρα, δεν θα είναι ευχάριστα για την Ελλάδα και το έθνος μας…

Σχολιάστε

Filed under Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s