Στα ύψη η τιμή του λαδιού – Στις ελιές της Ελλάδας στηρίζεται η Ευρώπη

Η συγκομιδή ελιάς στην Ευρώπη χτυπήθηκε σκληρά φέτος από τις κακές καιρικές συνθήκες, γεγονός που θα βάλει σε μεγαλύτερα έξοδα τους καταναλωτές για να προμηθευτούν το λάδι της χρονιάς, γράφει το Associated Press.
Η λεγόμενη ευρωπαϊκή κρίση ελαιόλαδου έρχεται σε μια στιγμή που οι νότιες οικονομίες της Ευρώπης αγωνίζονται για μία νέα αρχή στο δρόμο της ανάπτυξης.

Στην Ιταλία, όπου η εθνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί 35%, η τιμή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ήδη αυξηθεί πάνω από τα €3 – και κυμαίνεται από € 2,7 σε € 6 – σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για ορισμένες χώρες της Ευρώπης όπως οι: Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία,  οι οποίες παράγουν περίπου τα τρία τέταρτα ελαιολάδου στον κόσμο.
Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε 1,8 δισ. ευρώ σε έσοδα από τις εξαγωγές ελαιολάδου.
Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής λαδιού. Η χώρα καλλιεργεί περισσότερα από 300 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, που εκτείνονται σε μια έκταση 5 εκατ. στρεμμάτων. Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός με μερίδιο 25% και ακολουθεί η Ελλάδα με 20%.
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, η ξηρασία το 2013 οδήγησε σε απογοητευτικές συγκομιδές. Τώρα, οι καλλιεργητές από άλλα μέρη της Ευρώπης βασίζονται στη χώρα μας για να αναπληρώσει τυχόν ελλείμματα στην αγορά, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Filed under Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s