Επισιτισμός και εξωτερική πολιτική: Το ζωτικό ενδιαφέρον της Αθήνας για τα νησιά Ίμβρο, Λήμνο και Σκύρο κατά τον 4ο αι. π.Χ.

ΑΒΕΡΩΦ

ASLIislandsάρθρο του Αθανάσιου Ευσταθίου

.

Το έτος 404 π.Χ. σηματοδοτεί την αφετηρία των δεινών και της παρακμής της ομολογουμένως σημαντικότερης πόλης-κράτους της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας, της Αθήνας. Στην περιοχή των Αιγός ποταμών σημειώνεται για την Αθήνα η επισφράγιση της μεγάλης ήττας της κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η Αθήνα μετά το πέρας του Πελοποννησιακού πολέμου εντείνει τις προσπάθειές της για ανάκαμψη· αναλαμπές προόδου γίνονται αισθητές κατά το διάστημα 403-377 π.Χ. (η νίκη του Κόνωνα ως επικεφαλής των περσικών δυνάμεων εναντίον της Σπάρτης κατά τη ναυμαχία της Κνίδου το 394 και η ανασύσταση της ηγεμονίας του 5ου αι. με τη μορφή της Β΄ Αθηναϊκής ναυτικής συμμαχίας το 377).

Το Βυζάντιο ήταν ένα από τα πρώτα μέλη αυτής της συμμαχίας, το 375 ακολούθησε η Πέρινθος και η Σηλυμβρία και η Προκόννησος, που προστέθηκε κατά πάσα πιθανότητα στη συμμαχία το 374. Παρατηρείται, λοιπόν, πυκνή συσσώρευση συμμάχων της Αθήνας στις περιοχές γύρω από τον Εύξεινο…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 5.525 επιπλέον λέξεις

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s