Το φυτικό γάλα μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία

Λατρεύεις τη γλυκιά γεύση του γάλακτος καρύδας και δεν μπορείς να φανταστείς το smoothie σου χωρίς γάλα αμυγδάλου; Σου έχουμε ένα ανησυχητικό νέο, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση αποκλειστικά φυτικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει σημαντική έλλειψη ιωδίου.

Το ιώδιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή, αποθηκεύεται στο θυροειδή αδένα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Η έλλειψη του πάλι, μπορεί να μας επηρεάσει τόσο σωματικά (π.χ. υποθυροειδισμός) όσο και νοητικά. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την έλλειψη ιωδίου ως την πιο διαδεδομένη -αλλά και εύκολα να προληφθεί- αιτία πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης.

Επιπλέον, το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική των εμβρύων, με τις γυναίκες που έχουν έλλειψη να κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με διανοητική και νευρολογική βλάβη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ εξέτασαν την περιεκτικότητα σε ιώδιο 47 ροφημάτων-υποκατάστατα του ζωικού γάλακτος (όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, φουντουκιού και κάνναβης), αποκλείοντας όσα απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά και τα συνέκριναν με γάλα αγελάδος χαμηλό σε λιπαρά. Όπως διαπίστωσαν, τα περισσότερα είδη φυτικού γάλακτος που εξέτασαν δεν περιείχαν επαρκή επίπεδα ιωδίου, με τα επίπεδα συγκέντρωσης να φτάνουν στο 2% σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

Σημειώνεται, ότι ειδικά για την περίπτωση των εγκύων, προηγούμενη έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου είχε δείξει ότι έλλειψη ή ανεπάρκεια ιωδίου συνδέεται με τη γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη IQ και μαθησιακές δυσκολίες.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο αναγκαίο είναι αυτό το ιχνοστοιχείο και είναι σημαντικό όσοι καταναλώνουν φυτικό γάλα, να καταλάβουν ότι δεν τους παρέχει ιώδιο όπως το αγελαδινό. Ένα ποτήρι φυτικό γάλα παρέχει πολύ μικρή ποσότητα ιωδίου σε σχέση με το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης για ενήλικες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες ή για όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν, μιας και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο», σημειώνει η Καθηγήτρια Margaret Rayman του Πανεπιστημίου του Σάρρεϋ.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s